Според проучване на БФС българите живеят в стрес и се хранят нездравословно

12% от българите над 65 години никога не са боледували, разкриват резултатите от представителното проучване „За нашето здраве” на „Асоциацията на производителите и вносителите на хранителни добавки в България” и Български фармацевтичен съюз.

Данните сочат още, че оплакванията на по-младите зачестяват, а след 45-годишна възраст по-голяма част от хората се чувстват болни.

Едномесечното проучване е проведено с близо 5000 души в десет български града, както и онлайн. Резултатите обобщават, че българинът живее в стресови условия и не води здравословен хранителен режим.

Наднорменото тегло расте с напредване на възрастта, а качеството на храните е понижено. За сметка на това приемането на хранителни добавки се е увеличило между 10-20%.

Няма стрес, има стресови фактори, казва д-р Мария Папазова.

„Защо толкова малко хора не споделят за сърдечни оплаквания и си дадох сметка, че започват много рано. Знам за детенце, което почина от инфаркт на 13 години. И аутопсионно се доказа много масирана атеросклероза. Това е нещото, което се профилактира с добавки. В крайна сметка, ако един орган не се кръвоснабдява добре, ако съдовете са запушени, ако сме склонни към образуване на тромби, всичко това го прави високия хомоцистеин, а не високият холестерол, който е продукт на ниския В12″, обясни д-р Папазова.

Целта на изследването на Асоциацията е да постави на преден план темата за здравето пред всеки и да намали факторите водещи до заболявания.

Източник: Дарик

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email