Специализираната болница “Света София” за долекуване на деца с церебрална парализа купува робот за рехабилитации

От средата на 2016 година около 400 деца с церебрална парализа ще имат достъп до високоспециализирана рехабилитация чрез нов робот в специализираната болница  “Света София”.

Това  съобщи за БНР директорът на лечебното заведение, доц. Иван Чавдаров. Новата рехабилитация е по европроект за подобряване качеството на живот при деца с церебрална парализа. Доц. Чавдаров обясни:

С тази апаратура се подобрява организацията на движенията и на горните крайници, за да може да се подобри тяхното ползване в различни манипулативни дейности – най-малко говорим за игра, както и във фината моторика и графомоториката – уменията да пишат, което е част от дневните им занимания.”

“Един час, час и половина са заниманията. Това е екзоскелетон – робот, в който закачате ръката, с лостови системи. Така са направени, че малкото желание за движение в детето да може да се възбуди, да организира цялостно движение.”

“Повече родители да разберат за усилията, които полагаме, за да може да се възползват от апаратурата, с която живот и здраве ще разполагаме някъде април-май догодина.”, заключи той.

Стойността на проекта е 30 000 евро и целта му е да създаде и център за високотехнологичини рехабилитационни методи за деца с церебрална парализа, като чрез проекта ще се обучават както специалистите, така и родителите.

Годишно през болницата, която работи с НЗОК, преминават около 2 хиляди деца до 18 години от цялата страна. 

Източник: БНР

__________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email