Живко Янков: Искаме да даваме на обществото, не да получаваме

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Общуването с хора като Живко е винаги шанс – подарък, какъвто животът ни поднася не толкова често. Откровен до болка, но внимателен и деликатен в изказа си, младият инженер от Ямбол още с първата изречена дума изненадва събеседника си: „Най-голямото постижение на болните с ревматологични заболявания през последните години е формирането на общност”, казва той

И разсъждава на глас: „Може би е народопсихология, може би е  особеност на прехода, може би е някакъв ирационален страх да се довериш на човека до теб и да му подадеш ръка. У нас навсякъде витае сянката на разделението. На този фон ние създадохме общност, все повече хора ни търсят, все по-често се срещаме, все по-често обсъждаме заедно случващото се и търсим изход.Това е безценно и много показателно“.

От мрачната диагноза до надеждата

Вече 10 години Живко живее с диагнозата „Болест на Бехтерев“. Ако животът му може да бъде показан като филмова лента, то най-мрачните кадри от нея със сигурност ще бъдат от дългите месеци, когато болката го е приковала на легло и е залостила здраво вратата към външния свят.

Живко не се отчаял и започнал да се занимава с компютърна анимация. Независимо, че натрупал достатъчно знания и опит в тази област, неудовлетворението му растяло, защото бил затворен и сам с компютъра си. В един момент обаче се оказало, че у нас навлиза нов вид терапия за заболяването му и той бил един от първите, които получили достъп до нея.

„Лечението с биологични лекарства обърна съдбата на всеки, който получи тази възможност. Не бяхме много отначало, постепенно станахме повече. Мисля, че не могат да се намерят думи, с които да бъде описано облекчението и усещането за свобода. Каквото и да кажа, няма да е точно – това е просто един нов живот!“

Убийственият инат на администрацията

Годините от 2008 насам са белязани от много ентусиазъм и много оправдани надежди за   болните с ревматологични заболявания. Над 4500 от тях получават лечение с биологични лекарства, което е реимбурсирано от здравната каса. В един момент обаче започват неприятните изненади – постепенно касата започва да въвежда ограничения като измисля набор от критерии, на които трябва да отговаря всеки пациент, за да получи тази терапия.

„Така изведнъж някой реши, че не трябва тези 4500 души да бъдем пълноценни и работоспособни, а можем да се върнем към стари и изоставени терапии. Със сигурност те са по-евтини, но пък и резултатът от тях е твърде скромен, да не кажа никакъв.“, коментира  Живко ситуацията, която е актуална и днес.

Не очаквахме, че ще се сблъскаме с толкова инат. Не мога да го нарека по друг начин – администрацията просто демонстрира инат. Преди месец инициирахме подписка в подкрепа на нашите искания за достъп до биологично лечение. Събрахме 2000 подписа. Никой не ни обърна внимание. Колко подписа трябва да съберем, за да има реакция?“, продължава 35-годишния мъж, който е имал късмета благодарение на биологичните лекарства да се върне към професията си и да се реализира като специалист в голям завод.

От 5 години Живко Янков е инженер-качеството в Язаки България в Ямбол, в който работят 5000 души. С нескрито удовлетворение споделя, че ако в началото тези хора са се отнасяли по-скоро със съжаление и съчувствие, сега по-скоро са променили отношението си към него и вече открито проявяват топлота и доверие.

„Всички мои колеги участват в кампании за подкрепа на каузата на болните с ревматологични заболявания. При това го правят от сърце и с искрено чувство на солидарност. За мен това е огромен напредък, който доказва че обществото ни се развива и е готово да направи скок в разбирането са за хората с някакво увреждане или болест. Естествено е да се радвам, става въпрос не само за мен, а за всички като мен.“, обобщава Живко.

Сред болните с ревматологични диагнози има юристи, счетоводители, инженери, учители, има и лекари, има и хора с различни други професии. Всички те живеят с достойнство и се стремят да намерят своето място като професионалисти с право на реализация. “Искаме да даваме на обществото, не да получаваме“, казва на тръгване Живко и в очите му се чете въпрос: „Защо някой не иска това да се случи?“                 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email