Софийската лекарска колегия иска отлагане на здравните пакети до 2017 г.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Софийската лекарска колегия предлага основният и допълнителен здравен пакет да влязат в сила от 2017 г., или най-рано в средата на 2016 г., тъй като не е готова нормативната база за тяхното действие. Това се случи по време  на провеждащия се 64-и извънреден лекарски събор в Равда, предава БНР.

Проектът на наредба за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването, предвижда здравните пакети да влязат в сила от 1 януари 2016 г.

С приетите през юни поправки в закона за здравното осигуряване здравните услуги, които ще се покриват от Националната здравноосигурителна каса, бяха разделени на два пакета – основен и допълнителен. Те ще се определят с наредба на министъра на здравеопазването, която ще може да се актуализира веднъж годишно, в срок до 31-ви октомври на съответната година.

Само 6 клинични пътеки ще бъдат извадени в допълнителния пакет за лечение, изготвен от здравното министерството. Други 20 заболявания ще се лекуват вместо в болница в амбулаторни условия, обяви в началото на октомври здравният министър Петър Москов.

Делегатите на провеждащия се 64-и извънреден лекарски събор днес в Равда излязоха с декларация, в която се обявяват против включването в закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на промени за здравното осигуряване, с които се прекратява договорното начало между касата и Лекарския съюз.

Има опасения, че може да се стигне до хаос в спешните отделения, ако основният и допълнителният пакет, започнат да действат от 1-ви януари 2016 г. , както е записано в Наредбата на националния рамков договор от 1 април.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email