Започна movember – благотворителният месец, когато мъжете пускат мустаци срещу простатния карцином

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Над 1.1 милиона мъже по света са диагностицирани с рак на простатата. Това са около 8% от всички онкоболни и около 15% от случаите на канцерогенните заболявания при мъжете. В мнозинството си – 68% – диагнозата е поставена в развитите страни, като Франция и Норвегия оглавяват класацията. 

Това показва статистиката на Световната организация за изследване на рака (WCRF) от 2012 г. Поводът за припомнянето й е началото на месеца за борба с рака на простатата – ноември. Инициативата, чиято цел е да информира мъжете за опасността от този вик рак и да ги подсети да се прегледат, доби популярност през последното десетилетие с движението movember. 

Терминът movember се ражда още през 1999 г., но набира скорост след 2004 г. Идеята е на група австралийци, които предизвикват мъжете да си пуснат мустак с благотворителна цел в рамките на месеца. Движението обаче стана световна сензация в средата на 2000-те и оттогава досега за каузата са дарени над 174 милиона долара. През 2010 г. само в Щатите са събрани над 7.5 милиона долара, но през 2011 г. Канада надминава рекорда. 

Най-много случаи на рак на простатата се регистрират в по-развитите страни. На първо място за 2012 г. е задморското владение на Франция Мартиника с 227 души с рак на простатата на 100 хиляди, следвана от Норвегия (129/100 хил) и Франция със 127 болни на 100 хиляди. В световния топ 20 са също Швеция, Австралия, Ирландия, Швейцария, САЩ, Финландия, Естония, Пуерто Рико, Дания, Белгия и още няколко владения на Франция. 

Обяснението за големия брой диагностицирани в развитите страни според световната организация, посветена на онкологичните заболявания, е това, че вече има много много прецизни тестове, които могат да уловят злокачествената болест без да са проявени каквито и да е симптоми. По този начин и лечението на заболяването става много по-лесно и успешно, но ключовото условие са редовните профилактични прегледи, напомнят от организацията. 

Рискът за възникването на болестта става по-голям с възрастта, като е препоръчително редовните прегледи да започнат на 40 години. На този етап здравните специалисти са достигнали до извода, че освен фамилната обремененост, ключов рисков фактор е и наднормено тегло. Заради това тази година месецът за борба с това заболяване ще протече с призива за повече спорт и движение в ежедневието.

С тази идея организаторите използват и играта на думи MOVEmber (от англ. move – движа се), за да предизвикат силния пол да бъде по-активен и да се поддържа в добро здраве. 

Източник: dnevnik.bg

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email