47 – годишна жена с мигрена и с остро главоболие

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

47 – годишна жена с анамнеза за мигрена е била приета в болница по повод на остро главоболие от лявата страна на главата и с лека слабост в лявата ръка. Компютърна томография (КТ) на мозъка  без използване на контрастен материал е направена 5 часа след появата на симптомите и показва линейни области на повишена плътност в първия сегмент на дясната средна мозъчна артерия и първият сегмент на предната церебрална артерия. Каква е най-вероятната диагноза?

А. Енцефалит

Б.Менингит

В. Болест на Паджет

Г. Инсулт

Д. Субдурален кръвоизлив

Верният отговор е Г. Инсулт

Компютърната томография на мозъка показва линейна област на повишена плътност в първия сегмент на дясната средна мозъчна артерия, в съответствие с диагнозата на остър инсулт. Линейната свръхплътност е показателна за остър тромбоемболичен съсирек в артерия и е ранен предупредителен знак за голям мозъчен инфаркт, мозъчен оток и ниска функционална активност на съответната част от мозъка.

mozak

Има ранни признаци на мозъчен оток , включително фино ниско затихване със загуба на сиво- бяло диференциация и скъсяване на бразди, както в полето на средната мозъчна артерия, така и в полето на предшестващата мозъчна артерия. Четири часа по-късно, пациентът става сънлив и настъпва пълна парализа на лявата страна.

Компютърната томография на мозъка 9 часа след появата на симптомите показва големи нехеморагични инфаркти в средната мозъчна артерия и предшестващата мозъчна артерия с повишен оток и леко прищипване на левия страничен вентрикул.

Общо 21 часа след появата на симптомите, пациентът претърпява декомпресивна краниектомия на фронто-париеталната област. Това има за цел постепенно възстановяване, но пациентът умира шест седмици по-късно от пневмония.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email