Проф. Асен Дудов: Всяка година откриваме 3000 болни от рак на простатата

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit
Онкологичното дружество и федерация “Български пациентски форум” организират кампания за ранно диагностициране на рака на простата по повод 1 ноември – Световен ден в подкрепа на диагностицираните с това заболяване. 
Проф. д-р Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество, заяви, че всеки мъж над 55 години веднъж годишно трябва да направи кръвни изследвания и да отиде на преглед при уролог:
 
“Ракът на простатата всъщност е най-честият вид рак при мъжете, дори изпреварвайки рака на белия дроб. В България средногодишно има новооткрити около три хиляди болни, което показва и голямата значимост на заболяването.
В началните етапи на заболяването почти няма симптоми и затова от изключително значение за ранното му диагностициране са редовните профилактични прегледи, подчерта председателят на “Български пациентски форум” Иван Димитров. Той сподели:  
 

България изостава в превенцията като цяло на мъжкото здраве. Самата кампания е повече вик към обществото да обясним на хората, че в крайна сметка няма нищо страшно.”

“Българският мъж ходи своевременно на доктор, но от кампанията, която започна миналата година, за съжаление разбрахме, че българският мъж не обръща абсолютно никакво внимание на собственото си здраве, което само по себе си е предпоставка, семействата да загубят своите герои. Затова и нашата кампания се казва “Моят баща е моят герой”.

Източник: БНР

__________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email