От СЗО заявяват, че не са призовавали към отказ от консумация на обработено месо

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Експертите на Международната агенция за онкологични изследвания, които предупредиха за канцерогенна опасност от обработеното месо, заявиха, че “не са призовали към отказ от консумация”.

Специалистите  “са отбелязали, че намаляването на консумацията на тези продукти може да намали риска от рак на правото черво”. Това обяви в специално съобщение Световната здравна организация.
 

Докладът на Международната агенция за онкологични изследвания потвърждава препоръката на СЗО от 2002 г. в доклад за храненето и хроничните заболявания, в който Здравната организация посъветва “да се намали консумацията на обработено месо, за да се намали риска от рак”.

Група експерти на СЗО редовно правят оценки на рисковете от храненето, се твърди в съобщението. В началото на следващата година те ще имат среща, за да обсъдят новите научни изследвания, касаещи “мястото на обработеното месо в контекста на общата здравословна диета”, съобщават още от СЗО.
 

Припомняме, че на 26 октомври Международната агенция за онкологични изследвания съобщи, че “обработеното месо е било класифицирано като канцерогенно за хората въз основа на достатъчно доказателства за това, че консумацията му предизвиква рак на правото черво”.

Според тяхната оценка “всяка 50-грамова порция обработено месо при всекидневна консумация увеличава риска от възникване на колоректален рак с 18 процента”.

Експертите на СЗО също не изключват риска от развитие на злокачествени образувания на простатата и на панкреаса.

“Рискът от поява на рак на дебелото и правото черво заради консумация на обработено месо е неголям, но той се увеличава с увеличаване на количеството консумирано обработено месо”, заяви представителят на Международната агенция за онкологични изследвания доктор Курс Щрайф.
 

Необработеното червено месо, като свинското, агнешкото, телешкото, овчето и конското, се причислява към категорията на потенциално опасни от гледна точка на появата на злокачествени новообразувания.

Опасността от консумация на червено месо е свързана с това, че то съдържа глифозат – вещество, което присъства в много видове хербициди.

В същото време червеното месо, заради ограничения брой доказателства, е включено в група 2А, в която са продукти, чийто вреден ефект не е напълно доказан.
 

 

“Получените резултати потвърждават сегашните препоръки на общественото здравеопазване да се ограничи консумацията на месо”, заяви директорът на Международната агенция за онкологични изследвания д-р Кристофър Уайлд.
 

Наред с това той призна, че не трябва да се отричат и полезните хранителни свойства, с които се отличават месните блюда, присъстващи в хрантелния режим на повечето хора от развитите държави.

Източник: Mediapool

__________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email