НЗОК няма да финансира 5% от леглата в лечебните заведения

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Над 10% от леглата в лечебните заведения у нас са в повече и за половината от тях няма да има договори за финансиране от НЗОК.

Това показват предварителните анализи на МЗ за изготвянето на националната здравна карта, от която се очаква да регулира финансирането на болниците догодина, пише в. “Сега”.

На Националния съвет за тристранно сътрудничество, провел се вчера, министър Москов заяви:

“Началните ни изчисления говорят за това, че след прилагането на определена матрица, която се базира на българските демографски инфраструктурни характеристики и на средноевропейските норми за достатъчност, има 6000 легла за активно лечение, които са над нормата. Те са разпределени в отделни региони. От тях около 3000 ще бъдат превърнати в легла за продължаващо лечение, а около 3000 няма да получат допълнителен договор с касата.

По данни на МЗ към края на 2014 година у нас е имало 349 болници с 51 505 легла за активно лечение. Идеята на здравната карта е да уточни максималния брой легла по специалности във всеки регион.

Там, където наличните са над предвиденото, НЗОК няма да сключва договори с всички болници за всички техни дейности. Болниците ще се подбират по критерии, които тепърва ще се определят в наредба на МЗ.

Според д-р Москов намалението на леглата и болничните дейности, финансирани от НЗОК догодина, ще е сред факторите, които ще облекчат бюджета на Здравната каса.

Очаква се обаче здравната карта и намаленият брой болници да влязат в сила след 1 април, а в първите месеци НЗОК ще плаща, както и досега – на всички поискали договор лечебни заведения.

Министър Москов твърди, че от януари ще бъде въведен електронният пръстов отпечатък, с който да се извършва хоспитализация и да се получават лекарства покривани от НЗОК.

Според него това също ще намали разходите на Касата. Очаква се и електронна борса за медикаменти, която пък да намали разходите за онколекарства в болниците. Това са аргументите на здравния министър, че НЗОК ще успее да спази бюджета си през 2016 г.

__________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email