Промените в здравния сектор ще бъдат факт през април

Предвидените от министър Москов реформи във финансирането на лечението ще започнат най-рано от 1 април, а не от началото на следващата година, както се очакваше.

В проектозакона за бюджета на НЗОК за 2016 г. не са отразени нито разделянето на основен и на допълнителен пакет, нито индивидуалните пакети за всеки пациент в доболничната помощ, нито финансирането на болниците през здравна карта.

В проекта отново присъстват финансовите лимити, както в доболничната, така и в болничната помощ. В самия закон е записано и че те остават в настоящата си формулировка до 1 април 2016 г. За тогава е отложено и подписването на националния рамков договор, отново с промяна в закона.

В момента НРД се подписва в края на декември.

Идеята е сега да се гласува условен бюджет от правителството и парламента, като през първите три месеца на годината се работи по старите правила и системата се финансира на исторически принцип, обясни пред Медиапул Григор Димитров, представител на БСК в надзора на НЗОК.

След 1 април ще има нов бюджет, в който вече ще фигурират и реформите, замислени от министър Москов. Това ще стане с преразпределение в бюджета на Касата от надзорния съвет, който има право да пренасочва средства.

Бюджетът предвижда правото на НЗОК да намалява цените на клиничните пътеки за болниците в случай на преразход. Подобна възможност беше предвидена и през тази година, но въпреки опасността от дефицит, цените не бяха намалени.

Законът за бюджета дава възможност държавата да предоставя субсидии на НЗОК за покриване на дълговете й към европейските здравни фондове за лечение в ЕС на български пациенти, които засега са 66 млн. лв. 

Настоящият проект за бюджет на НЗОК е на стойност 3.334 млрд. лв. по настояване на самата Каса и е със 130 млн. лв. по-голям от предвидения от Министерството на финансите.

Източник: в. “Сега

__________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email