Проектът за бюджет на Здравната каса за 2016 година е 3,204 млрд. лева

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Проектът за бюджет на Здравната каса за 2016 година ще бъде внесен утре в Министерския съвет за обсъждане и гласуване, като той възлиза на 3,204 млрд. лева.

Новината бе съобщена от заместник-министърът на здравеопазването и член на надзорния съвет на НЗОК д-р Бойко Пенков след извънредното заседание на надзорния съвет, свикано от министъра на здравеопазването д-р Петър Москов.

Дефицитът на НЗОК ще бъде 35 – 40 млн. лв., разкри д-р Пенков. Според думите му поне 20 млн. лв. повече от предвидените средства са събрани от здравни вноски.

От отстъпки от цените на лекарствата в бюджета на НЗОК ще постъпят близо 65 млн. лв. до края на годината.

Опасенията на членовете на надзорния съвет на НЗОК, че парите няма да стигнат и поради това в бюджета на НЗОК трябваше да влязат още 130 млн. лв., отпаднаха, допълни заместник-министърът.

Той посочи, че резерв в бюджета на НЗОК за следващата година ще има, като през март ще бъде разпределен, за да бъде ясно с какво разполагат болниците до края на годината. 

Преди два дни надзорният съвет на НЗОК одобри проекта за бюджет за 2016 г. да бъде 3,335 млрд. лв., като против проекта гласуваха заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев, който е и председател на надзорния съвет, както и Бойко Атанасов, изпълнителен директор на НАП.

Източник: БТА

__________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email