Д-р Москов: Данък „вредни храни” е работеща мярка в Европа

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

“Политиката на таксуване, която води до промяна на вредни потребителски навици не е измислена от България.“, каза министър Петър Москов по време на заседание на НСТС, по информация на агенция „Фокус”.

Той допълни: „Има 11 европейски държави, в които за различни групи такива храни, които съдържат такива вещества се облагат по различен начин. На едно място е акциз, на друго повишена ставка и други. Това, което ние избрахме е унгарския модел, защото има сходност между демографските и етнически характеристики, като стандарт на живот е най-близка до нас”.

Д-р Москов изтъкна, че моделът е избран, защото въведеният данък е доказал своята ефективност като част от държавната политика за промяна начина на живот на младите хора.

“Когато говорим за здраве, аргументът е здраве”, каза още Петър Москов.

Относно бюджета на НЗОК, здравният министър съобщи, че правителството предлага в лицето на председателят на надзора на Касата увеличение на бюджета й с 4,2% за следващата година или със 129 милиона лева повече като нетно увеличение.

„Самото предложение за бюджет на НЗОК за следващата година е със 129 милиона лева повече в сравнение с тази“, каза Москов и коментира, че надзорът на НЗОК смята, че бюджетът й за следващата година трябва да бъде увеличен допълнително от тези 129 милиона лева.

Като министър на здравеопазването бих бил доволен на всяко увеличение“, заяви той.

Източник: Агенция “Фокус

__________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email