Днес е Световният ден на хората с псориазис

Днес, на 29 октомври е Световният ден на хората страдащи от псориазис и усложненията от него. Въпреки че липсва регистър на заболелите се счита, че у нас те са поне 150 000 души.

За сравнение преди 30 години болните са били около 18 000, съобщават пациентски организации.

Проф. Николай Цанков, председател на Българското дерматологично дружество, заяви, че  основна заблуда сред обществото е, че псориазисът е кожно заболяване.

Това не е вярно, тъй като болестта засяга целия организъм и води до усложнения, като захарен диабет, сърдечносъдови проблеми, артрит, както и депресия.

Заболяването се характеризира с наличието на зачервени петна, които се покриват с люспи. Понякога обхваща цялото тяло и може да се появи във всяка възраст, но в повечето случаи това се случва преди навършването на 40 години.

Световните проучвания посочват, че психиката на пациентите с псориазис е засегната толкова, колкото и психиката на пациентите с онкологични и със сърдечносъдови заболявания.

Източник: Дарик

__________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email