Страната ни е начело ЕС в по смъртност от мозъчен инсулт

„България е на първо място по смъртност от мозъчен инсулт в Европейския съюз, а за 8 години трагичните случаи са нараснали с 3.1%. У нас от инсулт умира всеки пети-шести мъж и всяка четвърта-пета жена“.

Това съобщи на пресконференция доц. д-р Мая Дановска, ръководител на Неврологичната клиника към Университетската болница за многопрофилно лечение в Плевен.

 

Доцент Дановска добави, че броят на инсултите при жените е нараснал от 50.5% на 52.7% за периода 2010 – 2013 година. 

Според доц. Мая Дановска най-важното е хората да разберат, че по-голямата част от инсултите са предотвратими и че обществото трябва да започне да обръща по-голямо внимание на начините за превенция.

Срещата с журналисти се състоя по повод Световния ден на инсулта 29 октомври, който се отбелязва по инициатива на Световната инсултна организация от 2006 година насам.

„Не трябва да подценяваме глобалната значимост на проблема. Всяка година от инсулти почиват по 6 милиона души в световен план, а статистиката показва, че болестта засяга всеки 1 на 6 души. Инсултът е и основна причина за дългосрочна тежка инвалидизация, особено при възрастните хора“, каза доцент Дановска.

Накрая тя представи екипа на Клиниката по неврология към УМБАЛ-Плевен и съобщи, че се работи по начин за откриване на консултативен кабинет, който да даде възможност на всички пациенти да научат как да се предпазят от инсулт, както и да се запознаят с модерните методи за лечение предлагани в клиниката.

„Всички в екипа ни имат огромно желание да работят, да се учат и развиват. Работи се на много високи обороти“, заключи тя.

Източник: Актуално

__________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email