Роза Чеглайска: “Искам да кажа на държавниците ни: Моля ви, не произвеждайте инвалиди!”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

За Роза Чеглайска със сигурност може да се каже, че е на „ти“ с две неща на този свят – с числата, защото е финансист по професия, и с болката, защото от 34 години страда от ревматоиден артрит.

„Болката ме научи да побеждавам и аз нося в себе си тази убеденост, без нито за миг да се съмнявам, че няма да постигна целта, към която съм се устремила.“, казва Роза в малкото спокойни вечери между два протеста. От няколко години тя е посветила живота си на една кауза – борбата за достоен живот на хилядите болни, които са орисани с нелеката съдба да живеят с това тежко и инвалидизиращо заболяване.

Парадоксално, но е факт, че една от основните грижи на тези болни днес не е само да се лекуват, а да се борят за лечението си. „Науката направи голям скок през последните години и той промени коренно нашия живот на хора, сковани от болка, обездвижени и с видимо деформирани пръсти и стави.

Открити бяха биологичните терапии, които бързо навлязоха в практиката, дойдоха и у нас и първите резултати за всички, които минаха на това лечение, се оказаха повече от добри.“, казва Роза и бърза да поясни, че уви, относително лесният достъп до биологични лекарства е на път да остане в миналото. Затова и хората от няколко пациентски организации от няколко месеца протестират пред институциите, които се опитват да поставят бариери пред възможността болните да получават лекарствено лечение с биологични медикаменти.

„Здравната каса е възприела нов набор от критерии, на които трябва да отговаря един пациент, за да получи такава терапия за първи път или като продължение на вече провеждан лечебен курс. Малко е да се каже, че тези критерии са абсурдни и непонятни за самите лекари.“, коментира ограничението Роза и като човек, свикнал с точността поради естеството на професията си един по един изброява фактите: В Районните здравни каси се отнасят с нас като с хора „втора ръка“ – вече имаме десетки върнати болни.

Поне 40 пациенти за миналата седмица са били върнати с протоколи за продължаване на лечението. С усилие измолихме от подуправителката на касата съдействие да ни бъдат приети документите в столичната РЗОК. Успяхме, приеха ги. Това обаче не означава, че ще бъдат одобрени.“

На това място Роза си поема дъх и с горчива усмивка се връща в спомените си назад в миналото, когато й е била поставена диагнозата. Оттогава е била лекувана с много и различни медикаменти,  но е била сигурна, че ще ги получи навреме и че може да се  разчита на лекуващия си лекар за редовно проследяване и навременна консултация.

Сега, уви, това не е така… „Не искам нито за миг да се представя, че някой от болните, които получават биологично лечение, ще бъде принуден да го спре заради нечия безотговорност, заради бюрокрация или по някаква друга лишена от истински смисъл причина. Само искам да споделя, че когато това се случи на мен, само за месец без биологичните медикаменти се сринах – сковах се, болката ме повали и останах на легло.

Дано никой не бъде принуден да изпита тази трагедия.“, заключава Роза Чеглайска и изразява убедеността си, че това, което се случва в момента не е начин за решаване на проблема на болните, нито е път към икономии на средства от страна на касата.

Това е просто една игра на дребно, която трябва да приключи колкото се може по-скоро, казва тя и уверява, че въпреки всичко вярва в силата на доброто намерение, на търпението и на последователността. А на държавниците ни, които вземат решенията в здравеопазването й се иска да каже: „Моля ви, не произвеждайте инвалиди!“

Роза е изчезващ вид!

Тя е един от последните пациенти, на които Здравната каса осигурява биологично лечение. Моля , подкрепете я на http://www.peticiq.com/revma

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email