Американец се провали на тест за бащинство, защото е носител на два вида ДНК

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Американец се провали на тест за бащинство, тъй като гените в слюнката му са различни от тези в спермата му, съобщи в. “Индипендънт”.

Според медиците, аномалията, характеризираща се с генетично различни клетки в тялото, се дължи на остатъчни тъкани от нероден близнак, който е бил абсорбиран от брат си още в майчината утроба.

Феноменът в се нарича химера, или организъм, който произхождат от две или повече оплодени яйцеклетки.

Тридесет и четиригодишният американец е първият по рода си описан случай, открит при генетичен тест за бащинство. Лекарите предполагат, че поглъщането на близнака му е станало още в ранните етапи на бременността.

Според данните приблизително всяко осмо родено бебе е било заченато като многоплодна бременност. В някои случаи клетките от недоразвитите зародиши на братя и сестри се абсорбират в утробата от оцелелия близнак.

Невероятният случай става известен, след като двойка от американския щат Вашингтон се подложила на тест за бащинство, тъй като кръвната група на сина им не съвпадала с тази на нито един от родителите.

Семейството се притеснявало, че детето им, заченато в клиника за изкуствено осеменяване, се е появило на бял свят в резултат на объркан донор на сперма.

След първоначалната изненада медиците повторили генетичния тест и маркерите показали, че бащата всъщност е генетичен чичо на сина си.

Спермата на осеменителя имала едва 10 на сто съвпадение с гените на детето. Тогава станало ясно, че гените в спермата на бащата са съвсем различни от тези в слюнката му.

Подобен случай имаше преди години, когато американката Карън Кийгън от Бостън разбрала, че кръвните й клетки съдържат един набор от гени, а яйчниците й – съвсем различен. Поради тази причина гените на родния й син са различни от нейните, въпреки че тя е биологичната му майка.

При подробен анализ стана ясно, че генетичната майка на детето е нейна сестра близначка, за чието съществуване никой не е подозирал, докато самата Кийгън не родила.

Изследванията за човешка химера са изключително сложни, тъй като гените са единственото доказателство, и то в определени органи.

Експертите предупреждават, че случаите може да станат много по-разпространени, защото все повече двойки се обръщат към центрове за репродуктивно здраве, в които многоплодните бременности са нещо обичайно

Източник: в. “Монитор

__________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email