NASA разработва 3D камера с приложение в мозъчната хирургия

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Учени са на път да променят начина на извършване на мозъчни операции, благодарение на миниатюрна 3D камера, разработвана в Лабораторията за реактивно задвижване на Националната космическа агенция на САЩ в Калифорния, съобщава Space.

При операции на мозъка хирурзите трябва да виждат детайлно в изключително малки мащаби. Новата камера би могла да заснема триизмерни изображения вътре в мозъка, позволявайки им да виждат сложната структура на нервната тъкан.

Иновацията би довела до по-бързи и по-безопасни хирургически намеси, посочват от Агенцията.

Устройството MARVEL или Multi-Angle Rear Viewing Endoscopic Tool се прикача към ендоскоп.

“С една от най-малките 3D камери в света, МАRVEL е предназначен за минимално инвазивна мозъчна хирургия”, казва Харис Манохара от Лабораторията за реактивно задвижване, работещ съвместно с хирурга д-р Хрйер Шахиниан.

Камерата на MARVEL има диаметър 4 милиметра и е дълга едва 15 милиметра. Цялата система, включително ендоскопът, може да се огъва около ъгли със 120-градусови извивки.

Тази маневреност ще даде възможност на хирурзите да виждат големи части от мозъка. Камерата има два отвора с различни цветни филтри, като получените изображения са триизмерни.

В настоящия момент учените, разработващи прототипа са съвсем близо до завършено устройство, готово да бъде използвано в хирургическата зала.

Следващата стъпка е създаване на клиничен прототип, който да отговаря на изискванията на американската Администрация за храните и лекарствата, уточняват от Агенцията.

Източник: Агенция “Фокус

___________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email