Тревожни данни: в България не достигат ерготерапевти

В страната има голям недостиг на ерготерапевти. Например, ако в Европа в момента на 100 хиляди души се падат по 22 специалисти, то от това следва, че в България те трябва да са 1400.

Същевременно завършилите ерготерапия в Русенския университет, където единствено в страната специалността се изучава в чист вид, са само около 90.

7-8 от младите специалисти, завършили ерготерапия в Русенския университет, вече са в чужбина. Тяхната причина  да се ориентират към работа зад граница, са недобре развитите социални услуги и незадоволителното заплащане у нас.

Работата на ерготерапевтите с болни или претърпели травма пациенти има голяма роля за тяхното социализиране и е от огромно значение за пълното им възстановяване.

Това, което е уникално в професията, че ние също така отделяме голямо внимание на средата, защото човек и с най-тежко увреждане, ако има подходящи приспособления в средата, той може да се справя добре”, сподели доц. д-р Лилия Тодорова – зам.-декан на Факултета по обществено здраве.

Не само у нас, но и в някои страни в Европа също има недостиг на кадри.

„В Норвегия, където аз практикувам, ние имаме два пъти по-малко ерготерапевти, отколкото в съседна Швеция, например.”, разказа за БНТ Браян Елингъм – президент на Европейската мрежа по ерготерапия във висшето образование.

Той допълни: “И недостигът ще стане още по-чувствителен, защото ерготерапевтичните услуги предстои да бъдат включени в пакета за първично здравно обслужване.”

От утре Русенският университет ще бъде домакин на Годишната среща на Европейската мрежа по ерготерапия във висшето образование, в която ще се представят 63 училища от 20 европейски страни и Канада.

Източник: БНТ

___________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email