Планира се от догодина болниците да са без право на обществени поръчки

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Пациентите с онкологични заболявания ще останат без безплатните лекарства, които им се отпускат от НЗОК, пише във в. “Монитор”.

Това ще се случи, ако на лечебните заведения им се отнеме правото на обществени поръчки и те се заявяват само от Здравната каса.

Информацията бе съобщена от Пенка Георгиева, председател на пациентската организация „Заедно с теб”.

В проектобюджета на на НЗОК за следващата година е предвидено препаратите за онкоболните да се плащат директно на дистрибуторите, като лечебните заведения само да им заявяват съответните количества.

Планира се покриваните изцяло от Касата лекарства за домашно лечение също да се плащат директно на дистрибутор от финансово-осигурителната институция.

Идеята е да не се разпиляват средства, избягвайки търговете в лечебните заведения.

Сега част от финансовия ресурс отива за презапасяване с медикаменти или пък за купуване на лекарства, които след това се препродават за трети страни, поясниха от надзорния съвет на НЗОК.

Източник: в. “Монитор

___________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email