Йорго трябва да победи

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Йорго е на 12 години и усмивката не слиза от лицето му. Той е като  всички деца на неговата възраст и не съвсем. Когато е бил на 8 месеца му е поставена диагнозата „ревматоиден артрит“. Израснал е с нея. Въпреки болката и трудностите при движение, Йорго обича да играе с другите деца и ако има нещо, което харесва най-много, то е да се разхожда заедно с тях в Морската градина на Бургас .

„Малко ми е мъчно, като ги гледам как ритат топката моите приятели, а аз не мога да ги догоня, но пък се радвам, че винаги съм с тях и винаги са готови да ми помогнат, ако не мога да направя нещо.“, казва момчето. Без сянка на страх и притеснение Йорго признава, че му е най-трудно в междучасията, когато всички бързат да излязат от класната стая и да се втурнат по коридорите, а той си седи в класната стая на чина или на пейката пред училището.

„Всички са много внимателни с мен, когато не мога да си нося чантата, ми помагат, когато не мога да изкача стълбите, ми подават ръка.“, обяснява затрудненията си Йорго и в очите му нахлува тъга.

Опасността

Макар и още дете, той усеща много силно опасността, която грози него и още много деца, дори по-малки и от него. Проблемът е в изискванията, които Здравната каса предвижда да въведе и които на практика ще ограничат значително достъпа на пациентите до иновативните биологични лекарства.

„Искам да съм като останалите деца, откакто ме лекуват с това лекарство, съм много по-добре.“, казва по детски просто и откровено Йорго, но по интонацията му проличава страх.

Със сигурност нито майката на Йорго и нито една друга майка не спят спокойно през последните месеци, защото касата оповести намерението си да въведе ограничителни  критерии за достъп до биологично лечение. Какво означава това? Означава, че много хора с ревматологични заболявания ще останат на практика без ефективно лечение. Сред лишените от иновативна биологична терапия ще бъдат и много деца.  Администрацията едва ли си дава сметка за последиците от такава стъпка, но въпреки това упорито отстоява позицията си.

В крайна сметка кой ще победи?

Дали онези, които измислят така наречените правила са склонни да проумеят, че подобно решение ще доведе до бързо инвалидизиране на стотици хора, които имат право на нормален живот и труд и го постигат точно с това лечение? Дали чиновниците зад бюрата имат доблестта да погледнат малко по-далеч във времето и да  си дадат сметка, че липсата на тази иновативна терапия ще има трагични последици за децата с ревматологични диагнози, които трябва да растат спокойно и да станат пълноценни хора утре утре? Засега отговорът е по-скоро не. Както и позицията е по-скоро резултат от самоцелно упорство и прикриване зад нелогичния и дълбоко неверен аргумент „икономия на средства“.

Затова битката ще продължи. Утре, вдруги ден, след седмица, след месец, ако трябва и след това. И в тази битка Йорго трябва да победи.

Йорго е изчезващ вид!

Той е един от последните пациенти, на които Здравната каса осигурява биологично лечение. Моля , подкрепете го на http://www.peticiq.com/revma

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email