Започна безплатното поставяне на силанти на постоянните зъби на децата от 5 до 8 г.

В ход е кампанията за поставяне на силанти на първите постоянни зъби на децата от 5 до 8-годишна възраст в рамките на националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца до 18 години в България.

Силантите представляват специален материал, който предпазва растящите постоянни зъби. Манипулациите са безплатни за родителите, а от тях се изисква информирано писмено съгласие. 

Поставят се силанти на шестите зъби, които най-рано поникват в устата и най-рано образуват кариеси, уточни за БНР д-р Николай Шарков, главен секретар на УС на БЗС и председател на Националния координационен съвет на Национална програма за профилактика на оралните заболявания при децата.

Той заяви, че програмата е „за интелигентни родители“ и допълни, че методът е изпитан и се прилага от 1975 г.

“Дълбоките фисури и ямки са място, в което трудно се достига със зъбната четка, която трябва да отстрани зъбната плака. Тя представлява колония от микроорганизми, които със своите киселини разграждат емайла на зъба и причиняват кариес.”, уточник д-р Шарков и допълни:

Тези ямки и фисури, когато се запечатат, на практика се прекъсва достъпа на хранителни вещества до микроорганизмите и се предпазва зъбната повърхност от кариес.”

Изследванията показват до 70% редукция на кариесите при зъбите, на които са поставени силанти, подчерта д-р Шарков. Методът се прилата във всички развити страни, а в Япония например над 80% от децата имат силанти.

Над 62 000 деца у нас вече са участвали програмата. Силантите остават върху зъбите около 3 години, докато минералния баланс в зъба се развие.

Източник: БНР

___________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email