Д-р Райна Стоянова: Данък “вредни храни” се прилага в над 9 европейски страни и резултатите са признати от СЗО

Четири вида вредни храни и напитки ще бъдат облагани допълнително, обявиха на на 20-ти октомври по време на пресконференция министрите на здравеопазването д-р Петър Москов и на спорта Красен Кралев.

Темата придоби голяма популярност и предизвика редица обществени дискусии. Проблемът е от изключително важно значение и за българските медици и техните пациенти, понеже храненето е един от основните компоненти на здравето, а също така е и неразделна част от всеки един лечебен процес.

Именно поради това от Medical News, се свързахме с нутрициониста д-р Райна Стоянова, с която разговаряме по актуалната тема.

 

Какво де факто означава „вредна храна“ или може би е по-правилно да Ви попитаме кои храни се възприемат за нездравословни?

Истината е че няма проучване, в което научно да се доказва, че консумацията на определени храни и напитки самостоятелно води до затлъстяване или диабет, тоест вреди на организма. Казано по друг начин – няма вредни продукти, а по-скоро нездравословни хранителни режими и прекаляване с храни.

Ако трябва да направя своеобразна класификация на „нездравословните“ храни на нашия пазар, то ще започна, разбира се с кренвиршите, обикновено състава на които представлява комбинация от животински остатъци (МОМ – млени органи и мазнина), соя, сланина и вода, като месото много често е под 20%. Често в тях се откриват остатъци от кости. Тук спадат и всички малотрайни колбаси с цена за килограм под 10 лева. Колбасите от този род съдържат и много вредни за организма добавки – консерванти, оцветители, овкусители, сгъстители и др.

След това бих поставила безалкохолните напитки – особено вредни са всички газирани безалкохолни напитки. Най-много излишни килограми и различни гастрити, колити се причиняват от тяхната употреба.

На трето място вероятно бих поставила чипса или пържените картофи. Чипсът е калорийна бомба, която не носи на организма нищо друго освен вредности. Затлъстяването е неговото отроче.

Освен, че никак не е полезен е изключително богат на мазнини, които именно повишават калоричността му до 10-12 пъти. Ако ви се похапват картофи, задушете ги или ги изпечете. 100 гр. сварени или задушени картофи имат средно 50-90 калории/ 100гр. Чипс – 550 кал. Изборът е ваш!

Какво мислите за идеята на д-р Москов да обложи с данък т.нар. “вредни храни“?

Идеята на министъра на здравеопазването отдавна вече се прилага и то в над 9 европейски държави и резултатите са налице и са регистрирани от СЗО – лесно могат да се проверят.

В Унгария, например, след налагането на този данък – консумацията на безалкохолни напитки, съдържащи захар, намалява с 29% още веднага след като бе приложен.

Скандинавските държави регистрират спад в затлъстяването и съпътстващите го заболявания, след прилагането на този данък „обществено здраве“. Особено значимо намалява консумацията на енергийните напитки, а България, например, е на второ място в Европа след Холандия, по консумация на енергийни напитки.

Естествено е производителите да реагират остро на този тип облагане,  но нека да кажем, че здравето особено на децата би трябвало да е приоритет.

Реално идеята на МЗ не е нещо ново, а просто следва примера на други страни?

Разбира се, ние следваме примера на тези държави.  Това са: Унгария, Франция, Финландия, Латвия, Норвегия, Белгия, Дания, Исландия… Единствено в Дания има проблеми и се провали прилагането на тази санкция и то по отношение на храни, които съдържат наситени мастни киселини, тъй-като това засегна основни храни, каквото е месото. Но въпреки това, дори и там, се отчете, много значим ефект от прилагането на такива санкции по отношение на тези групи храни.

Световното Експо, което се провежда и в момента в Милано, е посветено на темата за храненето, а борбата със затлъстяването,  като пандемия, заема основна част от проблемите на планетата, които се дискутират там, наред с парадоксално гладуващите хора- забележете 800 млн.

Slow Food  инициативата – като антоним на Fast Food, която се предлага като решение, вече е факт в САЩ и навлезе в Европа и включва именно стимулирането на нацията да се храни бавно и осъзнато и да се интересува от произхода на храната си.

С други думи – светът се вълнува и търси постоянно решение, защото е наясно, че неправилният начин на хранене стои в основата на повечето заболявания.

Какви ще бъдат ползите и недостатъците от прилаганто на идеята на Здравното министерство?

Налагането на такси и акцизи по отношение на храни, които изключително допринасят за поддържане на нездравословния модел на хранене, със сигурност ще доведе до реален ефект върху здравето на населението, и по-специално затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

От друга страна значима полза от този законопроект е, че ако се наложи, той ще може да допринесе за реформулирането на храните,  за да придобият по-здравословни аспекти. Лично аз, вярвам в голямата обществена полза от този данък, дори  и да няма реално намаляване на консумацията на „вредни храни“ в краткосрочен план.

Недостатъците вероятно ще бъдат най-вече за бизнеса на производителите и разбира се, това би могло да доведе до разрастване на сивия сектор.

Бихте ли предложили и други мерки за намаляване консумацията на нездравословни храни от българското население?

Храната има съществено влияние върху здравето ни и прекомерното хранене  е свързано с многобройни дългосрочни здравни рискове. Изграждането на здравословни навици на хранене, е в основата на проблема.

Обучението още в семейната среда, примера на родителите,  а по- късно и в училищата по отношение на правилното хранене и изграждането на хранителни режими е изключително важно. Изграждането на двигателни навици, особено в технологичната ера, в която живеем, също е от не по-малко значение.

Възприемането на мерки по отношение на избора на децата в училищните лафки и столове, създаване на условия за хранене и почивка.

Друга мярка е налагането на рестрикции по отношение на рекламите – в някои държави са забранени рекламите на лакомства и вериги за бързо хранене, за да се намали тяхното въздействие върху децата.

За д-р Райна Стоянова

raynaД-р Райна Стоянова е лекар, специализиращ гастроентерология. 

Нейният опит в областта на храненето и диететиката води началото си от студентските й години.

Райна има честта да работи с видни имена в сферата на храненето като: Проф. Готие, Проф. Карел, Проф. Дюкан, както и различни хелтиливинг и уелнес компании, които разширяват погледа и подхода и към пациента, по отношение на начина на живеене в неговия комплекситет по пътя към достигането на здраве и комфрт на тялото и духа. 

Д-р Стоянова е консултирала и изгражда режимите в повечето кетърингови компании в България.

Повече информация за д-р Стоянова, можете да намерите www.raynastoyanova.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email