Д-р Маслянков: Няма практика за генетично тестване на пациенти, предразположени към онкологични заболявания

Хирургът д-р Свилен Маслянков, който е родом от Велико Търново, оперира пациенти с висок риск от развитие на раково заболяване.

Медикът, практикуващ в УМБАЛ “Александровска” в София, е извършил редица интервенции на българи, генетично предразположени към злокачествени образувания на дебелото черво.

Според д-р Маслянков след пълното отстраняване на застрашения сегмент от стомашно-чревния тракт болните могат да водят пълноценен живот.

Той разказва как преди 5 години е оперирал 44-годишнапациентка, която в момента живее във Виена:

„Отстранено бе дебелото й черво заради генетична обремененост. Наскоро получих писмо от нея, в което казва, че се чувства добре и същата операция предстои и на 25-годишния й син“, разказа пред „Труд“ д-р Маслянков.  

Преди около 3 месеца великотърновският лекар е направил същата интервенция на млада жена, която имала злокачествени тумори на 3-4 места по дебелото черво.

„В България обаче за съжаление няма практика за генетично тестване на пациенти, предразположени към онкологични заболявания поради наследствена обремененост”, коментира хирургът.

Като профилактика срещу появата на злокачествени образувания в стомашно-чревният тракт той препоръчва балансирано хранене, а на трапезата да присъстват предимно риба, зеленчуци, пълнозърнест хляб.

Той твърди, че в последно време се коментира и благотворната употреба на селен и аспирин в малки дози, както и нестероидни противовъзпалителни средства.

Наскоро хирургът издаде специализираната си книга „Карцином на ректума“, която представя съвременни аспекти по темата.

„Повече от десет години се занимавам научно в този проблем. „Гръбнакът“ на книгата е дисертацията, която направих. Използвал съм и други мои публикации, както и опит по темата на колеги“, разказа д-р Маслянков.

Помагалото не е предназначено само за хирурзи. От него могат да се възползват и лекари от други специалности, тъй като профилактиката, диагностиката и лечението на това онкологично заболяване са интердисциплинарни.

Професионалният интерес на д-р Маслянков към колопроктологичната хирургия дава резултат в повече от 60 научни публикации и презентации основно по тази тема. Има отпечатани материали в множество престижни български и чуждестранни издания.

Източник: в. “Труд

___________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email