Пациентска организация обяви кои са най-добре управляваните държавни болници в София

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Най-добре управляваните държавни болници в София според нас са „Александровска”, „Света Екатерина” и „Пирогов”. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” председателят на Българска асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов.

“От частните лечебни заведения са „Токуда”, „Сити клиник”. Това са водещи лечебни заведения, които в своята специалност гарантират качество на медицинската помощ и ние ги наблюдаваме и получаваме информация от пациентите ежедневно. Това са примерите за най-добрата медицина не само в София, но и в страната”, заяви Таушанов.

Според него трябва да се положат всякакви усилия от държавата да запази своите кадри и да ги развива в държавните и общински лечебни заведения. “Това предстои да се изясни с националната здравна карта, където сме излъчили наши представители. Там е гарантирано лечението на пациентите без допълнителни заплащания и може да се търси отговорност дори от държавата, когато лечението не е качествено”, подчерта Таушанов.

По думите му, държавата може да влияе в тези 65 държавни лечебни заведения – областни болници, университетски и специализирани лечебни заведения и следва да бъдат стимулирани кадрите, за да не избягат към частните болници.

“В общинските болници също трябва да престане лечението на пациенти, за което няма необходимата експертиза. Такива случаи според диагнозата, състоянието и усложненията им трябва да се насочват към държавните и университетските болници, за да се лекуват, а не да отиват там с усложнения и тези лечебни заведения да правят големи загуби и “подвизи”, за да спасят пациентите със закъснение от 10 до 20 дни”, посочи Таушанов.

Той отбеляза,че такива болници са “Пирогов”, ВМА, и „Света Екатерина”, където пристигат най-тежките случаи за лечение.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email