„Медицина на съня” е темата на конгреса по пулмология в Златни пясъци

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Есенната научна среща на Българското дружество по белодробни болести(БДББ), която се провежда в хотел „Интернационал” в Златни пясъци, събра 200 специалисти от страната и чужбина.

Темата на форума тази година е „Медицина на съня и неинвазивна вентилация”. Научната програма беше открита от председателя на БДББ доц. д-р Диана Петкова, дм, от МУ Варна и МБАЛ „Св.Марина” Варна, която приветства участниците с добре дошли във Варна и ги въведе в тематиката на събитието с примери за възприемането ролята на съня от учени и артисти през вековете.

От гост-лекторите пръв на трибуната излезе проф. Клаудио Басети от Швейцария – едно от най-големите имена в областта на медицината на съня, инициатор, създател и председател на Европейската асоциация по сън и хронобиология. Лекции в рамките на форума имат още заместник-директорът на Inselspital в Берн, Швейцария, проф. Матиас Гугер, проф. Никола Шикилоне, президент на Италианското дружество по белодробни болести и др. Доклади ще изнесат и водещите български специалисти.

Нарушеното дишане по време на сън спада към групата на заболяванията, които се характеризират с дихателна затрудненост през нощта. Обструктивната сънна апнея е едно от най-често срещаните заболявания от този тип. По последни данни 10% от населението на страната страда от това заболяване.

У нас пионер в лечението на обструктивната сънна апнея е Университетската болница „Св. Марина” във Варна, в която преди 14 години, в партньорство с Кантонална болница St. Gallen, Швейцария, и Белодробна лига St. Gallen, Швейцария, беше разкрит интердисциплинарен Център по медицина на съня.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email