Хирурзите от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”: „Ние сме „Пирогов” на областта”

Екипът на първа хирургия при МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” спасява живота на над 1000 болни всяка година. В отделението, начело с д-р Божидар Ангелов, се занимават с най-тежките случаи в цялата област.

Там се извършва диагностика и оперативно лечение на остри и хронични заболявания на храносмилателния тракт, злокачествени образувания, пострадали при катастрофи, хора с болести на щитовидната жлеза, гнойни възпалителни заболявания на кожата и др.

Хирурзите са заявяват твърдо, че досега не са върнали нито един болен, без значение дали е здравноосигурен, а пациентите в отделението споделиха, че се чувстват спокойни и сигурни.

Работата на часа д-р Божидар Ангелов, д-р Красимир Митрев, д-р Владимир Христов, д-р Пламен Ангелов, д-р Николай Пурчев и д-р Димитър Георгиев започва всяка сутрин в 7:30ч с рапорт на дежурния екип, следва клинично обсъждане на проблемните случаи и новоприетите.

Прави се програма – какви изследвания да се извършат, кой ще ги контролира и оценява, кой, какво и кога ще оперира. Следва визитация, в която се участва целият екип.

„Това е практика в нашето отделение, която не е общовалидна за всички останали отделения. Правим го вече 18 години, за да може всеки един от нас да има представа за всички пациенти. Загърбили сме традиционната система всеки лекар да си има отделна стая с пациенти. Целта ни е при необходимост всеки да може да вземе отношение”, заяви д-р Божидар Ангелов.

Той допълни, че ако медицинският колектив е приключил до обяд с оперативната дейност, минава за втора визитация по стаите.

Днес отделението е пълно. Хирурзите се подготвят за сериозна операция – отстраняване на тумор на дебело черво.

“При нас денонощно има тежки хирургични интервенции. Имаме случаи, в които наш екип оперира по 13-14 часа, тоест 3-4 операции една след друга., казва началникът на отделението.

„Ние си знаем как издържаме на това напрежение. Черният лекарски хумор е част от вентила, който отпушва напрежението”, допълва д-р Пурчев.

Специалистите са единодушни, че най-важната част от подготовката за операция е аналитичната.

Преди да хванат скалпела, използват всички съвременни методи за изследвания: образна диагностика, ядрено-магнитен резонанс, ултразвукови лабораторни тестове, консултират се с колеги от други отделения, но винаги клиничното мислене е водещо, казват те.

„Често имаме подвеждащи резултати, но на първо място поставяме симптомите, преди да вземем решение. Имаме опит, който е натрупан през годините, още преди да се появят част от модерните лекарски уреди. Пазим принципите на истинската медицина”, уточни д-р Ангелов.

Хирурзите са свикнали да оставят житейските си проблеми извън операционната зала и са готови да спасяват животи по всяко време на денонощието.

„Датата 6.02.2015 г. няма да я забравя. Тогава влязохме да работим в две операционни зали сутринта и само сменяхме пациентите. Излязохме след 20 работни часа”, спомня си д-р Пурчев.

Те споделят още, че животът им преминава в отделението и заедно преживяват радостите и тревогите на всеки един от тях. Всички те имат общ проблем – липсата на време за семейството.

„Тази ангажираност на работа пък ни прави по-организирани в личен план”, смята д-р Ангелов.

Въпреки че повечето от специалистите в Първа хирургия имат над 30-годишен стаж, те разглеждат всеки случай като индивидуален и всяка операция сама за себе си.

Категорични са, че никое заболяване не трябва да се подценява и че винаги има какво ново да се научи.

„Млад мъж, на 36 години, дойде в петък вечерта. С д-р Митрев го поехме. Колебаехме се каква диагноза да му поставим. Трябваше да го оперираме, като мислехме, че това е рутинна операция за час и половина, а тя продължи 4 часа, защото намерихме по-усложнен вариант на заболяването, отколкото очаквахме. Справихме се с всички усложнения, той вече е добре и ще живее”, сподели д-р Ангелов.

Той допълни, че не бива да се пренебрегва незаменимата роля в хирургичните интервенции на реаниматорите, персонала от операционния блок и анестезиолозите.

Едно от най-големите притеснения, които имат специалистите от отделението, е липсата на мласи хирурзи.

„Тежи ни, че няма на кого да предадем опита си. След 5 години трябва да се закрие отделението, защото няма кадри – нито лекари, нито сестри. Необходими са 7 – 8 години, за да се изгради един хирург, нашият биологичен потенциал е толкова години, а след нас какво ще става? Дойдоха двама млади колеги, единият замина за Германия да работи. Не можахме да го спрем, да го задържим – просто нямахме аргументи, с които да го убедим да остане”, казва началникът на Първа хирургия.

„Тук са най-добрите доктори в България”, казва Йордан Йорданов от Полски Тръмбеш, който лежи в отделението с диабетна гангрена.

Бабата на 9-годишно момиченце от Писарево, оперирано заради усложнен апендицит с перитонит, допълва, че е безкрайно благодарна на хирурзите и им желае здраве.

46-годишен мъж от Варна, хоспитализиран заради панкреасна криза, заяви, че е очарован от отношението на търновските хирурзи към пациентите.

Медиците споделят, че пациентите престояват в отделението, докато са в състояние да бъдат изписани и да продължат възстановяването си в домашни условия.

“Една клинична пътеки изисква 7 дни престой, за нас това няма значение. Имаме пациенти, които лежат с месеци, докато не преценим, че са в добро състояние.”, категоричен е завеждащият.

Никой от хирурзите обаче не си тръгва от работа, без да е сигурен, че е направено необходимото за пациентите. Често пъти някои от тях идват извънредно нощно време, за да помагат по време на спешна операция.

„Пресен пример за това е д-р Христов. Преди няколко дни той оперира един пациент и на другия ден излезе в отпуска. През всички дни от почивката си той идваше, за да следи оперирания”, казва още д-р Ангелов.

Източник: в. “Борба

___________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email