Министър Москов: Води се опасна кампания срещу качеството на ваксините

Министерството на здравеопазването ще сигнализира прокуратурата за водена опасна кампания относно качеството на ваксините, съобщи министър Петър Москов.

Според него тази кампания е атака както срещу МЗ, така и срещу националната сигурност. Той допълни, че подобни действия водят до съмнение за качеството на ваксините за децата и съмнения дали изобщо децата да бъдат имунизирани.

Бебетата у нас се ваксинират не с дарената от Турция ваксина за хепатит Б, а с одобрена от ЕС френска ваксина:

За хепатит Б в България има рамково споразумение от 11.05.2015 година за доставка на педиатрична ваксина срещу хепатит Б, търговско наименование на „Енерджикс“ Б, до 80 хиляди дози. Това е ваксината, с която България разполага с достатъчно количество за пълния имунизационен календар на децата. Ваксината, която се използва в цяла Европа. Ако някоя майка има съмнение, породено от тази гнусна кампания, затова какви ваксини се слагат на децата, вижте как изглежда това.”

След провалът на търга, поради неявяване на двете фирми, доставящи ваксини, МЗ е попитала двете фирми дали могат да отговорят на нуждите на пазара.

Здравният Министър разкри, че едната  фирма е отговорила, че няма такава възможност, а другата е изпратила унизително писмо, че може да събере от различни места 20 хиляди ваксини с изтичащ срок на годност.

България беше заявила 250 хиляди дози, подчерта той.

“Изразявам дълбокото си презрение към хората, които стоят зад тази кампания. Няма по-голямо падение да използваш страха на хората, за да постигнеш целите си“, категоричен е министър Москов.

МЗ отново обявява тръжна процедура за ваксини и министър Москов призова фирмите да вземат участие.

Относно дарението на ваксината срещу хепатит Б от Турция, Москов отново увери, че тя няма да се използва в задължителния имунизационен календар и с нея няма да се ваксинират деца.

Източник: Дарик, БНР

___________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email