Хематолозите в България са все по-малко

В страната не достигат и хематолози, изказа позицията си доц. д-р Юлиан Райнов, ръководител на Клиниката по хематология към ВМА-София. По повод ситуацията със специалистите у нас, той заяви:

“От Владая до Петрич има един хематолог, който през половината време от годината не е в страната. В Разград има един хематолог, който пък е администратор. Силистра няма нито един работещ хематолог.Бургас изненадващо е много зле в това отношение, както и относно лекари в други направления. В други градове на страната има по двама хематолози”.

“Стремим се да ги запазим по всякакъв начин”, увери доц. Райнов.

В страната онкохематологичните заболявания у са сравнително редки. Те обхващат между 1 и 3 % от всички онхологични болести. Всяка година между 35 и 40 хиляди българи  се разболяват от злокачествени онкологични заболявания, като от тях само 1000 са онкохематологични.

“Един пациент с хематологично злокачествено заболяване има възможност да бъде лекуван, за да се върне към ежедневието си и да се чувства пълноценен”, увери началникът на Клиниката по хематология към УМБАЛ “Александровска” доц.д-р Евгений Хаджиев.

Доц. Хаджиев обърна внимание на мултипления миелом, който е второто по честота злокачествено заболяване на кръвта.

Симптомите, които издават множествения миелом са костна болка и все по-трудна и рядка загуба на тегло.

Често обаче болестта се развива в организма без клинична изява и именно тук голямо значение имат профилактичните прегледи.

Преживяемостта на пациентите с миеломна болест е два пъти по-висока през последните 20 години”, разкри доц.д-р Хаджиев и обясни, че причината за това е промяна на самия метод на лечението.

“Това е промяна на концепцията, като усилията са насочени не към лечение на симптоматиката, а към атакуване на биологичните процеси”, обясни той.

Въпреки този успех миеломната болест продължава да е заболяване с неблагоприятна прогноза.

“В българската хематология се случиха много неща. Това е наука с летящ старт, успехите са колосални, а доказателството е достъпността на пациентите до лечение“, се похвали доц.д-р Юлиан Райнов.

От 22 до 25-ти октомври ще се състои X-тия Национален конгрес по хематология.

Източник: news.bg

___________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email