Проф. Младен Григоров: „Радвайте се на малките неща”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Тази година наградата на National Medical Awards 2015 за цялостен принос на лекар бе присъдена на доайена на кардиолозите в България проф. Младен Григоров, предават от БНР.

Той е ръководил редица кардиологични болници в България. С гордост разказва за първия медик в неговия род – дядо му, на когото е кръстен, и който завършва медицина в гр. Монпелие, Франция, преди повече от 100 години.

По неговия път тръгва и бащата на професора, който се дипломира също в Страсбург, Франция. Там пламва любовта между родителите му, затова проф. Григоров шеговито се определя като „продукт на тази страсбургска любов“.

По стъпки на своите предци тръгват още две поколения – неговият син и внук. На въпрос от БНР с какви чувства приема тази награда, той отговаря:

“Всяка признателност на този свят, независимо за какво е, ласкае. Още повече, че признателността е нещо, което става все по-дефицитно не само в България, а по целия свят, особено напоследък. И когато си на 78 години с повече от половин век лекарска практика, естествено, че това ти доставя удоволствие.”

Проф. Григоров е един от основателите на инвазивната хирургия в България. Според него, инвазивните процедури са прогрес в медицината, защото, образно казано, „без бъркане в сърцето, белите дробове, стомаха” съвременна диагностика и лечение няма как да се получат.

Голямата сила на инвазивната кардиология е при сърдечните заболявания и непрекъснатия ръст на пациентите с исхемична болест на сърцето, където тя се явява не е само диагностика, но и вид лечение. Носителят на тазгодишната награда за лекар е сред първите специалисти в България, които правят сърдечни катетеризации.

На въпроса, по-болна ли е българската нация от другите европейски държави, проф. Григоров казва:

По мои лични впечатления, не сме по-болни от средния европеец. Генетично ние сме може би здрава нация, но според определението на СЗО понятието „здраве” означава пълно благополучие – телесно, психическо и социално. Ако приемем, че телесното ни състояние е на добро средноевропейско равнище, мисля, че социалното и произхождащото от него психологическо пълно равновесие едва ли е на добро европейско ниво. Но това не е само проблем на България.”

“Напоследък излязоха, бих казал, скандални данни. Оказа се, че 1 милиард от човечеството живее добре или сравнително добре, а 6 милиарда живеят зле или много зле. Оказва се, че 1% от човечеството има 50% от финансовите ресурси. Тази ножица, която непрекъснато се разтваря, доведе до нарастване на заболеваемостта в много посоки, включително и до социалните и политически проблеми, които сега се създават с бежанската вълна.”

И още:, “В България 67% от смъртността се определя от съдовите заболявания, докато в останалата част на добре развитите европейски страни и САЩ е под 50%. Тези 20% въобще не са малко…Но ще ви кажа къде е проблемът – в нулевата профилактика, голямата каша в доболничната помощ, в непрекъснатото прехвърляне на пациенти, източването на финансовите ресурси на Здравната каса и т.н.”

“За здравеопазването на една страна съдим по две неща – смъртността и броя хоспитализации. Не може да има висока смъртност и непрекъснато увеличаващ се брой на хоспитализации, и да говорим за реформа в здравната система. Реформата е преди всичко профилактика и доболнична помощ, както и създаване на елементарна здравна култура сред българското население.”

Проф. Григоров дава и няколко ценни съвета – да се движим повече; да използваме по-рядко асансьор; да изкачваме стълбите; да не забравяме, че е имало хора преди нас и  че ще има и след нас и да внимаваме какво им завещаваме.

Той завършва с цитат на мисъл на Овидий, която много цени: „Помни постигнатото” и напомня да се радваме на малките неща от живота. Радостта от малките неща сваля стреса, а той е в основата на патологията на човечеството.

Източник: БНР

___________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email