Проф. Кисов: здравният пакет за лечение на зъбите е крайно недостатъчен

120 000 българи  са останали напълно без зъби и умъртвяването на зъбите е една от грешките при лечението на пациентите, заяви пред БНР проф. Христо Кисов, президент на Българската академия по естетична стоматология.

Той посочи, че предстои провеждането на международен конгрес, посветен на един от родоначалниците на естетичната стоматология проф. Боян Боянов.

Проф Кисов заяви, че здравният пакет за стоматологични грижи, който покрива НЗОК за лечение на зъбите, е на стойност 58 лева, което е крайно недостатъчна сума.

„На този конгрес ние ще разгледаме лечението на болните с пълно обеззъбяване, а има и хора с частично обеззъбяване. Това е най-вече групата на пенсионерите. Тези хора имат право на един преглед, който в много от случаите се оказва безсмислен.“, сподели проф. Кисов.

“Тази армия от обеззъбени хора какви икономии прави на Здравната каса, които отиват по други направления, като например инвазивната кардиология?”, каза още той.

По света отдавна не се практикува умъртвяването на зъбите, за да се направят протези и коронки. За жалост у нас стоматолозите са привърженици на козметичната стоматология, а не на естетичната, твърди  проф. Кисов.

„Нашите колеги на Запад използват всеки случай, за да покажат техни пациенти, лекувани в Източна Европа, на които са умъртвени безсмислено, а много често и некачествено, зъбите, за да се направят протезни конструкции.” посочи той.

Източник: БНР

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email