НЗОК може да глоби лекари, работили извънредно

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Столично лечебно заведение трябва да понесе санкция от 400 лева, защото лекари са работили извънредно, разкри пред Епицентър.бг д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Според информацията, тази глоба е наложена от НЗОК и потвърдена от софийския районен съд. Името на болницата няма да се разкрие до приключване на съдебня процес.

До санкцията се е стигнало след като при случайна проверка от НЗОК в лечебното заведение инспекторите отчитат несъответствие с извънредния труд, защото хирург отишъл на работа извън предварително утвърдения график.

Специалистът искал да се увери  че пациентът му, на когото предстояло изписване, се чувства добре след тежка операция. Медикът го прегледал , подписал епикризата и издал болничен лист.  

Според националния рамков договор обаче, НЗОК има право да не плати клиничната пътека, по която е лекуван пациента и да наложи наказание за неспазване на графика за дежурства.  

„По същата логика, когато графикът му свърши, лекарят трябва да напусне операционната и да остави пациента на масата“, коментира д-р Кацаров.

___________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email