Министър Москов: България е първа в ЕС по болести при децата

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

България е с най-лошите демографски данни в Европа, по затлъстяване децата ни са на 5-то място, а по заболеваемост са първи в целия ЕС“, заяви министър Петър Москов пред BTV.

Д-р Москов изрази категорично мнение, че тази статистика би се променила при въвеждането на “данък вредна храна”.

Министър Москов разясни, че при производството на частично хидрогенирани масла се натрупват трансмастни киселини и тяхното увеличение с 2% води до нарастване с 23% на риска от сърдечно-съдови проблеми.

Хората трябва да го знаят, категоричен бе д-р Москов и добави, че трансмастните мазнини запушват артериите, затова трябва да се ограничат.

Относно биометричните данни, които предизвикаха спорове сред обществото, той смята, че няма идеален вариант, но със сигурност това ще даде положителни резултати в здравната система.

“400 хиляди лева охраняват 3 млрд”, пресметна Москов, отговаряйки на въпрос за цената на оборудването на болниците.

След като видя материал за състоянието на УМБАЛСМ “Пирогов”, министър Москов обеща, че спешният център в заведението ще бъде преоборудван.

Източник: в. “Стандарт

___________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email