Лекар от Абу Даби извърши седем операции на деца в УМБАЛ „Свети Георги“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Проф. Ифтикар Ян, гостуващ у нас по покана на лечебното заведение в Пловдив, извърши седем сложни операции с на деца с различни аномалии, съобщават от в. “Новинар”

Първият пациент е 7-дневно бебе с бързорастящ тумор на предмишницата. Проф. Ян уточни, че подобно образувание е много рядко и отстраняването му е голямо предизвикателство, имайки в предвид възрастта на детето.

Продължилата три часа интервенция е преминала успешно и в момента малкият пациент се възстановява изключително бързо.

Останалите операции са на деца с тежки аномалии на половите органи, като пет от тях са на възраст от около една година, а шестият пациент е на 13.

При децата е била необходима хирургична интервенция за репозиция на уретрата, за да се възстанови нормалния й ход.

Особено предизвикателство за д-р Ян и екипа на УМБАЛ „Свети Георги“ е бил последният случай, в който уретрата на пациента е била с 12 см по-къса от необходимото. Наложило се е медиците да изградят нова с тъкани на пациента.

Проф. Пенка Стефанова, началник на Клиниката по детска хирургия заяви, че подобни операции са огромно предизвикателство пред всеки хирург.

Те са не само висш пилотаж в медицината, но осигуряват и по-добро качество на живот на пациентите.

Източник: в. “Новинар

___________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email