В УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив спасиха живота на три бебета

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Две момченца и момиченце, които са се родили с извадени навън черва и черен дроб, са спасени в отделението по детска хирургия на  УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив. 

“Децата бяха докарани почти едновременно. Направихме им пластика на предната коремна стена и вкарахме органите в тялото”, разказа проф. д-р Пенка Стефанова, началник на клиничното звено. 

Операциите са били рискови и са продължили приблизително по 4 часа за всяко едно от децата, съобщава 24 часа.

В момента малките пациенти са стабилизирани и няма опасност за живота им. Поставени са в кувьоз и вече се захранват през устата, а не със сонда.

Те имат всички шансове да се развият нормално. Причината за вродената им деформация не е ясна. Според медиците става въпрос за коплексно действие на няколко рискови фактора – замърсена околна среда, прекарани инфекции от майката, нездравословно хранене.

При първите две бебета аномалията е открита в ултразвук в 7-мия месец, когато бременността вече не е могла да бъде прекратена.

Майката на третото бебе изобщо не е ходила на гинеколог и при него деформацията е открита едва след като се е появило на бял свят. Веднага след раждането му жената избягала от болницата и се издирва с полиция.

Подаден е сигнал и до Отдела за закрила на детето. Медиците се опасяват, че тя ще изостави отрочето си, каквито случаи е имало с други бебета с аномалии родени в семейства от малцинствата.

Източник: в. “24 часа

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email