Д-р Венцислав Грозев: Взаимоотношенията между лекарите и пациентите никога не са били нарушавани

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

В деня, в който почитаме паметта на Свети Иван Рилски Чудотворец, българските медици отбелязват професионалния си празник. По този повод председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев поздрави колегите си в интервю за БНР.

Освен това той поясни, че взаимоотношенията между лекарите и пациентите никога не са били нарушавани:

Няма български лекар, който да мисли лошото на пациентите. Българските лекари и пациентите сме в една ситуация, в една лодка, имаме еднакви интереси и се стремим да направим това, което е най-добро за тях.”

Д-р Грозев настоя, че лекарската асоциация не е настоявала да се криминализира деянието, ако пациент укрие инфекциозно заболяване, но уточни, че трябва да се помисли за някаква форма на споделяне от страна на болните:

Тук не може да се говори за криминализиране. Пациентът не е виновен за това нещо. Но, разбира се, при дадени обстоятелства, тогава, когато аз знам, че притежавам такъв вирус и че той е вреден както за мен, така и за околните, разумното и правилното е аз да споделя с моя лекуващ лекар, с оператора си, защото по този начин ще предпазя и него, и огромната част от пациенти, които може по независещ от тях начин да бъдат заразени.”

Сред регионалните лекарски колегии вече са приключили обсъжданията разделянето на основен и допълнителен пакет, които трябва в края на месеца да бъдат поставени на обществено обсъждане. Очаква се до края на седмицата БЛС да е готов с окончателната си позиция по въпроса.

“В по-голямата част от случаите пакетите се приемат. Има известни нюанси, особено в частта, когато се касае за изнасяне от болничната в извънболничната помощ. Там ще имаме определено проблеми, които ще трябва да бъдат решени.”, обясни д-р Грозев.

Той е на мнение, че има възможност надлимитната дейност, свързана със спешните случаи, да бъде изплатена на лечебните заведение до края на тази година.

Източник: БНР

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email