Доц. д-р Божидар Финков бе обявен за Лекар на България

На специална церемония в Рилския манастир, доц. Божидар Финков, д.м., беше удостоен със званието „Лекар на България” от МЗ, Съюзът на учените в Република България, Национален алианс „Живот за България” и в-к „Български лекар”.

Признанието се присъжда по повод на „…дългогодишната му народополезна дейност като създател на българската инвазивна кардиология, висок морал и медицнска етика”.

Доц. д-р Божидар Финков, д.м., е всепризнатият основател на инвазивната кардиология  у нас и е  национален консултант в областта.

През 1988 г. извършва първата за България кардиоинвазивна манипулация, като на болен с преден инфаркт поставя също първия в страната стент и по този начин спасява живота му.

По-късно извършва и първите у нас валвулопластики, както и ангиопластика на артерия каротис, на бъбреците и периферните артерии.

Доц. д-р Божидар Финков, д.м, е бил Председател на Българското дружество по интервенционна кардиология два мандата, член е и на Европейското дружество по кардиология.

Специализирал е в Университетската клиника във Франкфурт на Майн при знаменития кардиоинвазист – професор Мартин Калтенбах, както и в САЩ, Швейцария, Холандия, Чехия.

Автор е на над 150 научни публикации в наши и чужди издания. Бил е министър на здравеопазването от 2001 до 2003 г.

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email