Днес е празник на българските лекари

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Екипът на MedicalNews.bg честити празника на всички български лекари! Пожелаваме Ви здраве, щастие и много професионални успехи. Надяваме се, че съвсем скоро и в България нашето съсловие ще получи нужния респект и уважение от страна на обществото и на управляващите! Надяваме се, че съвсем скоро ще е престижно да се работи като лекар в България и младите медици няма да мечтаят за кариера отвъд граница.

Още веднъж, честит празник и бъдете горди, че сте избрали най-хуманната професия!

Денят на българския лекар 

Всяка година Денят на българския лекар се отбелязва на 19 октомври, когато църквата почита и Св. Иван Рилски – Чудотворец, считан за покровител на лекарите и закрилник на всички българи. 

Св. Иван Рилски – Чудотворец е считан за най-големият български светец. Роден е около 876 година в село Скрино, край Дупница. По това време из цяла България започнали да се строят църкви и манастири. Отначало Иван постъпил в близкия манастир „Св. Димитрий“ под самия връх Руен, но не останал задълго в обителта, а се отдал на живот в пълна самота, молитви, пост и лишения.

Преподобният Иван Рилски се подготвя за духовната си мисия, странствайки на много места, докато най-после се установил в Рилската планинска пустиня, където останал до края на живота си. Там той основал манастир – Рилския, който съществува вече 1000 години.

В днешни дни мощите на светеца се пазят в Рилския манастир, където също се отслужва литургия. До него се намира и пещерата, където е живял. Вярва се, че ако поклонниците преминат през тесния ѝ проход, те нямат грехове.

Според преданието най-великият български светец е извършил много чудеса, както приживе, така и подир смъртта си. Именно заради това и българските лекари са избрали светеца за свой закрилник и от 1995 година свети Иван Рилски е обявен и за покровител на българските лекари.

По традиция на 19 октомври се връчва и отличието “Лекар на годината”. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email