НЗОК и пациентите с ревматологични заболявания постигнаха единодушие

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Правят се стъпки за постигане на споразумение между пациентите с ревматологични заболявания и НЗОК.

След няколко протеста срещу новата процедура за отпускане на средства за скъпоструваща терапия Здравната каса реши да преразгледа условията.

Изискването болните да бъдат на отчет при ревматолог, ще стане валидно от началото на следващата година, но само за тези, които искат да продължат биотерапията.

Пациентите, кандидастващи за първи път трябва да се диспансеризират още тази година. Това решение обаче не беше срещна одобрение от страна на пациентите.

НЗОК отправи още едно предложение – болните да се лекуват с други медикаменти 6 месеца преди да преминат на биотерапия. В момента този срок е една година. От 2016 г. ще има и нов ред за проследяване на болните на биологична терапия.

Багряна Маркова, директор на пресцентъра на НЗОК, заяви следното:

“В рамките на един ден пациентите ще бъдат хоспитализирани в съответните ревматологични отделения, ще им се извършат всички необходими изследвания за това да им се предпише протокол.”

“Ако това стане, ние ще бъдем доволни, но докато не сетане ние не сме убедени в това.”, изрази позицията си Роза Челгайска от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит.

Източник: TV7

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email