Една от всеки три жени над 50 години е с остеопороза

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Според последните данни 30% от жените след менопауза в Европейския съюз страдат от остеопороза.

“Една от всеки три жени в света на възраст над 50 години е с остеопороза”, твърди д-р Наталия Темелкова, ендокринолог в Александровска болница. 

На 20 октомври отбелязваме Световният ден за борба с остеопорозата. Болестта се нарежда сред най-разпространените социално значими заболявания, но процентът на лекувани жени е малък.

Въпреки че у нас НЗОК поема вече половината от разходите от лечението, диагностиката на заболяването се заплаща от пациентите.

“Профилактиката е особено важна за младите момичета, но и за младежите“, каза Темелкова

Всъщност, сме свикнали да асоцираме остеопорозата предимно с жените, но и мъжете не са изцяло предпазени от този проблем.

“Много е важно младите хора да се хранят рационално, с достатъчно калций и витамин Д, да имат добра физическа активност, за да натрупат добра костна маса. Много е важно да спрем вредните навици – тютюнопушенето и алкохола, да не се злоупотребява с кафе”, препоръча специалистът.

У нас се провежда добро лечение, но не толкова добра профилактика на остеопорозата“, смята Темелкова.

Тя допълни, че колкото по-рано се открие проблемът, толкова по-адекватна е терапията.

С най-тежки последици е счупването в областта на бедрената шийка вследствие на заболяването, тъй като 20% от пациентите загиват до шестия месец поради залежаване и развитие на пневмонии.

Голяма част от останалите хора остават трайни инвалиди с необходимост от чужда помощ и грижи, а за жалост измерването на костната плътност се заплаща от пациента. 

Лечението продължава от 3 до 5 години, а понякога и повече. Признаците за заболяването остепороза са почти невидими“, допълни Темелкова.

Важно условие за профилактиката е усвояването на калций в дневна доза 1000мг, съчетано с прием на витамин Д.

Източник: news.bg

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email