ВМА отбеляза Европейската седмица на донорството

Във ВМА се състоя отбелязването на Европейската седмица на донорството, както бе съобщено на официалната страница на лечебното заведение.

Допълнено бе „Дървото на живота” в памет на донорите с имената на хора, изгубили живота си от началото на 2015г. Техните дарени органи са дали шанс за живот на пациенти във Военномедицинска академия.

Поредните листа бяха закачени от Бисер Караиванов, футболната легенда Джони Велинов и генерал Димитър Георгиев, трансплантирани във ВМА.

Генерал-майор проф. Николай Петров. началник на болницата се обърна към екипите, извършващи трансплaнациите, със следните думи:

“За мен е изключителна чест да бъда част от този отбор, от всички вас. Използвам случая, за да поздравя всички Ви. Ние изключително адмирираме, съдействаме, голям труд хвърляме, добри резултати отчитаме в сферата на трансплантациите.”

На събитието присъстваха директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Мариана Симеонова; командирът на Военновъздушните сили на Република България генерал-майор Румен Радев, проф. Никола Владов – началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология към ВМА.

Проф. Петров благодари на д-р Мариана Симеонова, директор на Изпълнителна агенция по трансплантациите, изтъквайки постигнатите добри резултати:

“Резултатът от тази дейност е не само нарастване на броя на трансплантациите, но и нарастване на качеството. Използвам случая да поздравя всички анестезиолози и българските ВВС, които днес отбелязват своя професионален празник.”

Проф. Петров се обърна и към ВВС с благодарност за техния принос: 

“Искам да им благодаря, защото във всички случаи на трансплантации и на донорски ситуации, винаги ние лекарите обираме славата , но в много голям процент от случаите заслугата имат те. Искам да благодаря на ВВС за бързата, своевременна, изключително качествена работа, която ни дава един добър старт, за да свършим добре нашата работа.”

Директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Мариана Симеонова  от своя страна подчерта, че трансплантацията и донорството е не само медицина, а е висш пилотаж медицина.

Тя благодари на анестезиолозите за съвместната работа, благодари и на летците за помощта им в животоспасяващите ситуации.

Д-р Симеонова връчи на ген.-майор Румен Радев, командир на ВВС и на 16 Транспортна авиационна група „Враждебна” почетни плакети от Изпълнителната агенция по трансплантации в знак на признателност за доброто сътрудничество.

Източник: Официална страница на ВМА

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email