Може да глобят медиците, спасили пациент с прободна рана в сърцето

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Русенската МБАЛ може да понесе санкция за това, че работещи в нея хирурзи са спасили човешки живот, без да имат необходимата според закона специалност.

След като установили, че пациент с прободна рана в сърцето е в критично състояние, а най-близката кардиохирургия е на час и половина път, хирурзи и анестезиолози от лечебното заведение направили животоспасяваща операция на пострадалия мъж.

Ако трябва да се приложи закона стриктно, сега НЗОК е задължена да глоби и болницата, и опериращите лекари, защото отделението, в което се е осъществила животоспасяващата интервенция, не е било на необходимото ниво за подобни операции.

Директорът на МБАЛ Русе д-р Иван Стоянов посочи пред Дарик, че колегите му са направили това, което е трябвало.

Той подчерта, че за взимането на подобни решения хората трябва да се награждават, а не да се наказват.

Д-р Георги Тодоров от лекарската колегия в Русе сподели следното:

Всякакви разбирачи ще кажат, че законът е такъв, но искам да подчертая, че най-близката кардиохирургия се намира във Варна, на час и половина път с най-бързия шофьор, а сърдечният мускул щеше да се напълни с кръв на 40-ата минута.

“И докато докарат кардиохирург в Русе, на човека щеше да му се случи нещо, което го знаят и студентите по медицина – да му спре сърцето от това, че няма на къде да се разширява. А не трябва да забравяме, че сърцето също е мускул, то може да се шие. И след като хирурзите са се чувствали абсолютно подготвени да спасяват живот, браво, че са го направили.”, добави той.

Д-р Тодоров заключи следното: “Не трябва да забравяме и анестезиолозите в болницата – да решиш в спешен порядък да даваш упойка, когато знаеш, че колегата ти отсреща няма тази специалност, значи и ти трябва да си достатъчно смел, да вярваш в себе си и да си сигурен, че ако не го направиш, един човешки живот ще приключи.”

“Случаят за пореден път доказва високото ниво на лекарите, които имаме”, подчерта директорът на лечебното заведение д-р Иван Стоянов.

Според него от първостепенно значение трябва да е спасяването на човешкия живот, а не принципи или правни норми.

„Безспорно има моменти, в които лекарите трябва да вземат решение, което да бъде в полза на човешкия живот и човешкото здраве. Знам, че по този въпрос се коментират и правни норми и отговорности, но аз смятам, че всеки лекар трябва да може да поеме такива отговорности, когато се касае до спасяване на човешки живот.”, каза той

И още: “Колегите са направили това, което трябва. Всяко друго решение нямаше да завърши по този добър начин. Това, което се коментира, че са нарушени правила, смятам, че това винаги се е случвало в медицината, винаги е било проблем за коментари, филми са правени за моралните принципи и за отговорността на лекарите…”

“Аз смятам, че за такива постъпки, за такива решения, хората трябва да се награждават, а не да се наказват,” завърши д-р Стоянов.

Според Медицинския стандарт у нас подобна операция се извършва само в отделение по кардиохирургия с III ниво на компетентност. Това дава право на НЗОК да глоби и болницата и лекарите, въпреки че са спасили човешки живот.

Източник: Дарик

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email