Здравните застрахователи са против разделянето на основен и допълнителен пакет

Разделянето на пакети на заболяванията, за лечението на които НЗОК ще заплаща, не е верният път.

Основният и допълнителният пакет ще узаконят начина, по който лечебните заведения ще финансират изхарченото над предварително планираното, ще узаконят обаче и доплащането от страна на здравноосигурените пациенти.

Тази теза бе представена от членове на Асоциацията на дружествата за здравно застраховане. Те уточниха, че според идеята на министър д-р Петър Москов при лечение по 65 клинични пътеки избора дали болните да плащат ще прави лекуващият ги медик.

От асоциацията твърдят, че това ще позволи с правата на българските граждани да се правят волни интерпретации:

Българският гражданин – най-бедният гражданин в Европа, плаща 48% от разходите за здравеопазване от джоба си, когато боледува. Задаваме си въпроса с предлаганите промени и разделението на пакетите, какво ще промени този неблагоприятен показател”.

“За нас той ще стане още по-неблагоприятен, тъй като част от българските граждани, изведени в допълнителния пакет, ще трябва да плащат, ако искат да се лекуват в момента, или да чакат”, коментира председателят на асоциацията д-р Мими Виткова.

Тя даде следния пример:

„Към момента са извадени шест клинични пътеки в т.нар. допълнителен пакет. В същото време една от клиничните пътеки е 1000% онкологична пътека. В експозето ние сме посочили, че това оперативно отстраняване на параортални лимфни възли, със или без отстраняване на женски полови органи, е 1000% онкологична пътека.”

“Как тогава тази клинична пътека е решено, че не е социално значима, за да бъде поставена в допълнителния пакет.”

„По-голям проблем за нас представляват онези 65 клинични пътеки, които по преценка на всеки лекар, индивидуално, могат да бъдат поставени и в основния пакет, и вдопълнителния пакет. Критериите се казва, че ще бъдат медицински. Ние не ги виждаме разписани, което означава, че всеки лекар, извън условията на спешност, ще поставя съответния пациент в една или друга клинична пътека”, посочи още д-р Виткова.

„Тази неясното поставя въпроса защо си плащам задължителната здравноосигурителна вноска, след като моето право ще определя някой индивидуално и какво получавам от системата за здравноосигуряване, след като съм имал нещастието да се разболея точно от това заболяване”, каза в заключение д-р Мими Виткова.

Източник: Дарик

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email