Д-р Хасърджиев с призив към пациентите: Не издавайте тайните си на лекарите

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

На извънредна пресконференция председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев, заяви, че пациентската общност е шокирана от идеята за криминализиране на пациентите, които постъпват в болница и укриват своето заболяване.

Неговата теза е, че подобни идеи били характерни за Средновековието и инквизицията и нямали нищо общо с позицията на СЗО и с европейското законодателство против дискриминация.

На среща на работната група по формулирането на новата програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН е приела единодушно декларация против криминализирането и налагането на стигма, както и против това да се вменява вина на българските пациенти.

Хасърджиев е на мнение, че никой не си избира от какво да се разболее и никой няма право да дискриминира пациент, който е носител на един или друг вирус. 

„Ние държим да разберем каква е позицията на Министерството на здравеопазването по така лансираните идеи и по тези скандални случаи, в които за пръв път виждам лекари да излизат на протест срещу собствените си пациенти”, коментира той.

Хасърджиев изрази мнението, че в страната има неразбиране на проблематиката и на болния се гледа като на заплаха, а не като на човек, имащ нужда от помощ.

Пациентската общност настоява и за позицията на европейските институции.

„Пациентите имат право на тайна, никой няма право да издава тяхната тайна, особено публично”, категоричен е д-р Хасърджиев.

Ето защо той призова пациентите да не споделят своята тайна, особено, ако са носители на хепатит или ХИВ, докато държавата не гарантира тяхната сигурност и правото им да бъдат третирани равнопоставено с всички останали граждани.

„Надяваме се, че и Лекарският съюз, и МЗ в официалните си позиции ще се разграничат от подобни идеи, които противоречат на цялото европейско законодателство, на всички международни харти, които България е приела”, допълни д-р Хасърджиев.

Той изрази убеждението, че народните представители няма да подкрепят идеята.

Освен това призова пациенти, които са жертви на такава дискриминация и им е отказано да бъдат приети в болница, незабавно да подават жалби в Комисията за защита от дискриминация.

Източник: news.bg

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email