Днес е Международният ден на белия бастун

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

15 октомври е Международен ден на белия бастун. Всичко започва през 1921 г., когато фотографът Джеймс Бигс губи зрението си след злополука.

В района, където живеел, имало силно пътно движение, затова той боядисал в бяло бастуна, който използвал за подпомагане на придвижването си. Белият цвят го направил по-лесно забележим.

През 1930 г. французойката Жили Дербемон предлага бастуните, използвани от незрящи хора, да бъдат оцветени в бял цвят, за да се забелязват по-добре и белия цвят да бъде знак, символ на зрително смущение. През следващата 1931 г. кметът на Париж приема идеята и я реализира.

През 1931 г. във Франция стартира национална програма за движение на незрящи хора.

В САЩ въвеждането на белия бастун се дължи на Джордж Бонъм.

През 1943 г. в Пенсилвания работещият във военна болница психолог Ричард Хувър въвежда употребата на дълъг бял бастун за да улесни тежката ситуация, в която са се намирали слепите му пациенти.

Поради опасност от бомбардировки болницата била разположена в няколко сгради в гората, отдалечени една от друга, което много затруднявало придвижването на незрящите болни.

В последствие на 6.10.1964г в Щатите избират 15 октомври за Международен ден на белия бастун, който се приема както за знак за зрително увреждане, така и за символ на самостоятелността на незрящите хора.

5 октомври е обявен за Международния ден на белия бастун от Международната организация на слепите през 1970 година и от тогава на тази дата се обръща поглед към незрящите хора навсякъде по света.

В България този ден е отбелязан за първи път през 1980 година.

По официални данни в света са регистрирани285 милиона слепи или слабовиждащи хора, като у нас те наброяват над 28 хиляди души.

За да отбележат днешния ден от Сдружението на Лайнт клубовете в България пресъздадоха в подлеза на ЦУМ атмосфера с песни, танци и игри.

На тенис маса незрящи деца можеха да поиграят заедно и да покажат, че дори и без да виждат топчето, имат усет към играта.

На импровизирана пешеходна пътека пък бяха разпръснати предмети, които ежедневно представляват трудност за незрящите хора, когато пресичат градските улици.

Oрганизаторите разказаха по време на инициативата, че ако белият бастун е изнесен напред, това означава, че собственикът му възнамерява да пресича и очаква шофьорите да се съобразят с него.

В случай, че бастунът е вдигнат на нивото на очите, то незрящия човек има някакъв проблем и се нуждае от помощ.

 

Източник: Дарик

___________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email