Цените на медикаментите в САЩ са три пъти по-високи, отколкото във Великобритания

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Цените на 20-те най-разпространени медикаменти в САЩ са средно три пъти по-високи от тези в Обединеното кралство, сочи проучване, поръчано от “Ройтерс”.

В доклада се подчертава огромната разлика в разходите за терапия от двете страни на Атлантическия океан и е в духа на исканията за по-евтини лекарства на критици на фармацевтичната индустрия.

За двайсетте препарата, включени в проучването, отиват близо 15 % от разходите за фармацевтични продукти през 2014 г.

Те са сериозен източник на приходи за гиганти на фармацевтичната индустрия като AbbVie, AstraZeneca , Merck, Pfizer и Roche.

Учени от университета в Ливърпул са установили, че цените на лекарствата в САЩ са значително по-високи не само спрямо цените във Великобритания, но спрямо другите европейски държави.

Разликата в цените с Бразилия е 6 пъти, а спрямо Индия, където препаратите са най-евтини – 16 пъти.

В САЩ, където цените на лекарствата се изчисляват на пазарен принцип, те са много по-скъпи отколкото в страни, чиито правителства пряко или косвено контролират медицинските разходи.

Това прави Щатите най-печелившия пазар за фармацевтичните фирми и поражда подозрения, че американците субсидират чуждите системи на здравеопазване.

Например, цените на най-масовите лекарства в САЩ са скочили със 127% за периода 2008 г.-2014 г., при едва 11 % ръст на останалите стоки.

В същото време в Европа производителите на лекарствени препарати се оплакват от намаляване на цените на продуктите им вследствие на по-малките разходи за здравеопазване на националните правителства, резултат от мерките за икономии след финансовата криза.

Според Асоциацията на американските производители на фармацевтични продукти сравненията с други държави са некоректни, защото не отчитат намаленията в цените за американския потребител, които са резултат от преговорите със застрахователите.

Тези отстъпки могат да свалят до два пъти цената на медикаментите. Подобна политика се наблюдава и в други държави, например Великобритания.

Освен това от PhRMA твърдят, че 90 % от рецептите, издавани на пациентите, са за много по-евтините генерични лекарства. Във Великобритания този дял е около 70 процента, но в останалите страни от ЕС е доста по-нисък.

Изследването заключава и че разликите в цените на базираните на антитела лекарства за третиране на болести като рак и ревматоиден артрит са доста по-малки.

Последният случай, който предизвика обществен скандал в Щатите, бе решението на фармацевтична компания да вдигне цената на старо лекарство срещу паразитни болести от 13.50 долара на 750 долара за хапче.

Същото лекарство на друга компания във Великобритания се продава за 43 пенса т.е. 66 цента.

Източник: в. “Дневник

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email