Пръстовата идентификация ще обхване цялата здравна система, дори личните лекари

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

След като Министерството на здравеопазването предложи идеята в болница и аптека да се влиза с пръстов отпечатък, вчера оттам обявиха, че е най-добре пръстовият идентификатор да е вход за цялата здравна система.

От НЗОК пък решиха, че одобряват нововъведението.

Пръстовият идентификатор ще се въведе в първото тримесечие на следващата година и ще обхване цялата здравна система у нас, дори и личните лекари“, съобщи заместник министър Ваньо Шарков.

Според него по този начин пациентът ще дава разрешение на НЗОК да харчи пари, които той е внесъл като здравни вноски и при посещение при общопрактикуващия лекар,освен при специалиста, в аптека, лаборатория и болница.

“Пръстов отпечатък не означава това, което гледаме в “От местопрестъплението”. Това означава идентификатор, който кодира 19- или 13-цифров код. И вместо да ме карате да помня 19 цифри, аз си нося тези цифри с мен”, поясни зам.-министърът, цитиран от в.„Сега”.

“Това е толкова просто и го има в толкова държави по света. Никой никога не е имал идеята, че става въпрос за онова, което гледаме в криминалните филми като в “От местопрестъплението”, допълни Шарков.

По негови думи устройствата за пръстовите отпечатъци не са скъпи и струват между 30 и 70 евро. Според министър Москов устройствата струваха 20 лева.

Както вече е съобщено, в понеделник надзорният съвет на НЗОК подкрепи идеята за въвеждане на пръстови идентификатори като начин за усъвършенстване на настоящата система с електронни четци за личните карти.

От НЗОК все още не могат да обяснят подробно как ще става идентификацията – т.е. кой и как ще определи и раздаде кодове на гражданите, дали информацията от тях ще е върху карти, с които ще става чекирането.

Въпреки замисления модерен дигитален контрол пациентите ще продължат да носят на документация на хартия- рецептурни книжки, рецепти, направления, тъй като електронната здравна карта, която трябваше вече да е въведена, не е готова, а именно в нея би трябвало да се съхранява цялата информация за пациента.

Източник: Дарик

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email