Медици искат да се криминализира укриването на заболявания

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Укриването на налично заболяване да се криминализира, изискаха от БЛС. Оттам посочиха, че много често пациенти, на които им предстоят операции, умишлено не споделят, че са инфектирани, примерно с хепатит.

Призивът бе отправен по време на представянето на кампания, имаща за цел да изследва за наличие на хепатит В и хепатит С работещите в центровете за спешна медицинска помощ в страната.

Статистиката сочи, че всеки осми лекар у нас е изложен на риск от заразяване с хепатит, като най-голяма е опасността за спешните медици.

По неофициални данни пък в България засегнатите от хепатитни вируси са около 500 000 души, но голяма част от това не знаят това.

Кампанията се организира от фондация “Позитивен избор” и от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Източник: Дарик

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email