За всеки осми лекар в България има риск от заразяване с хепатит B или C

Всеки осми лекар у нас е застрашен от заразяване с хепатит В или С, каза Тодор Петров – председател на фондация “Позитивен избор”.

По данни на Световната здравна организация 2% от медицинските работници всяка година се инфектира с хепатит В, хепатит С и ХИВ при на изпълнение на служебните си ангажименти.

Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването заяви:

“Вниманието е насочено към това, ако има хора, които са заразени – медицински персонал, а особено при хепатит С, това е много често – заразени са без да знаят – да разберат за заболяването си, да го лекуват и, второ, да се вземат мерки и да се предпазват други да не бъдат заразени.”

Досега е бил изследван персоналът в ЦСМП Пловдив и Асеновград, каза Тодор Петров от фондация “Позитивен избор”и допълни, че служителите в центровете за спешна медицинска помощ работят при най-голям риск”

“Това са хората, които работят при катастрофи. Те в борбата за живота на пациента понякога пренабрегват собственото си здраве. Искаме да се акцентира върху проблема.”

“Ако има хора, които по някакъв начин са се инфектирали, да бъдат диагностицирани навреме, да бъдат лекувани навреме.”-заяви той.

Източник: БНР

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

  .

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email