Акад. Дамян Дамянов ще бъде удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Светилото в българската хирургия акад. Дамян Дамянов ще бъде удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен за огромния му принос в областта на медицината, науката и образованието. Решението бе взето на днешното заседаниена кабинета.

Акад. Дамянов е професор по хирургия, става член-кореспондент на БАН през 2008 г.,четири години по-късно става академик.

През 2013 г. е бил заместник-председател на Българската академия на науките. Той е автор и съавтор е на над 30 учебника и научни монографии и над 250 публикации в български и чуждестранни списания, на две изобретения и 14 рационализации.

Акад. Дамянов е началник на Клиниката по хирургия към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”.

Правителството предложи на президента да удостои с ордени „Св. Св. Кирил и Методий“ и проф.  Христо Белоев и доц. Лиляна Вълчева.

Ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ проф. Белоев е номиниран за ордена заради приноса си към науката и образованието, а ръководителят на катедра „Механична технология на дървесината“ в Лесотехническия университет доц. Вълчева – за заслуги в развитието на висшето образование.  

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email