НЗОК одобрява въвеждането на пръстов идентификатор в болниците

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Решението стана ясно след заседание на Надзорния съвет на НЗОК. След въвеждането на чекирането с лични карти, лечебните заведения са спестили общо около 10 милиона лева, но тази система може да бъде заобикалена.

Поради тази причина Касата подкрепя идеята за пръстов идентификатор.

Членът на Надзорния съвет на НЗОК от пациентската квота Станимир Хасърджиев разкри след заседанието, че досега за чекиращата система за вход в болница НЗОК е дала 50 хиляди лева, като разходът на болниците средно за четци е бил 1,4 милион лева.

Досега е изчислено, че от чекиращата система са спестени около 1,5 милион лева.

Оказва се, че процедурата може да бъде заобикаляна чрез копия от личната карта. Ако се въведе пръстовият идентификатор, гражданите ще могат да следят какво се случва с техните пари, обясни Хасърджиев.

Става дума не за пръстов отпечатък, а за биометрични данни, така че няма да се събират пръстови отпечатъци от хората, поясни още той, а ще се генерира код до системата.

Това ще е по-евтин и ефикасен начин, защото ще се надгради досега съществуващата чекираща система, заключи Хасърджиев.

Източник: БНР

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email